Spiller du med lille klør ?

Verden over spiller man bridge efter de samme regler, men efter meget forskellige systemer.

Et system er en række aftaler om, hvad de forskellige meldinger skal betyde. Systemerne er ofte lavet af kendte ( dygtige) spillere, som har beskrevet deres system i bridgebøger eller bridgeblade. I mange år spillede mange danskere efter " Dansk Bridge Standard" , der var beskrevet af Flemming Dahl. De seneste år er de fleste blevet undervist efter " Nordisk Standard".

Det system, du er blevet undervist i og spiller efter, er altså ikke nødvendigvis det samme som andre spiller efter. Der er f.eks. meget forskel på, hvor mange point åbningen 1 uden trumf viser :

10 til 14 point - 12 til 14 point - 15 til 17 point - 16 til 18 point - ja faktisk er der et par i vores klub, som spiller med, at det kan være alt fra 14 til 18 point , lidt afhængig af, om de er i farezonen.

Der er også forskel på hvilke krav, der er til at åbne med  1 spar eller 1 hjerter.  De fleste må kun åbne med 1 spar, hvis de har 5 spar. Hvad gør man så med 4 spar ?

spar:     X X X X

hjerter : X X X

ruder :   X X X

klør :      X X X

.....MAN ÅBNER MED EN KLØR.  Det kaldes "lille klør" eller "forberedende klør".

Hvis ens system også kræver, at man skal have 5 hjerter for at åbne med  1 hjerter kan det se således ud :

spar       X X X X

hjerter : X X X X

ruder :   X X X

klør :      X X

Her må de ikke åbne med hverken hjerter eller spar. Skal de så åbne med ruder eller klør ? I nogle systemer åbner man altid med den " lille klør ", mens andre åbner med "bedste minor".( her ruder )

Du behøver altså ikke ( når det er din tur til at melde ) at spørge modstanderne : " Spiller i med lille klør ? " for det gør næsten alle.

Når din makker melder en "farve" uden at han behøver at have 4 i "farven" , kaldes meldingen kunstig, og du bør lægge det blå Alert kort op så dine modstandere er klar over situationen.

Er meldingen så almindelig ( og forventelig) som lille klør, bruger man ikke Alert kortet.

Kan det imidlertid være overraskende for jeres modstandere, at i åbner med 1 klør på kun 2 klør, bør i Alerte, da det jo drejer sig om at holde jeres modstandere orienteret.

jacob